сряда, 3 октомври 2012 г.

Има ли бъдеще книгата в епохата на глобалните технологии?

Живеем в епохата на модернизма където интернета играе главна роля в обмена на информация, а класическите методи за постигане на знания като книгите, биват пренебрегнати. Защо? Едни казват че намирането на дадена информация чрез интернет (и напоследък под “интернет” главно се визира Google) става много по-бързо и лесно отколкото да прелистиш 1-2 тома. Други се водят по една по-проста теза, а именно -  Интернет не хваща прах а книгите да. Малка част от хората в глобален мащаб са “за” четенето на книги а по-скоро предпочитат да попитат чичо Google за терзанията си, тъй като той “винаги” им дава “точна” информация за който и да било въпрос. За щастие все още има хора който подържат идеята за писането и четеното на книги жива. Някои хора от така наречената “компетенция” дори твърдят че интернет е бъдещето на света и че хартията е една отживелица от миналия век. Проблема при тези индивиди е че досега информацията е била скрита от тях по някакъв начин известен само на тях самите, и че СЕГА, в епохата на интернета те изведнъж имат достъп до меко казано всичко. Тук идва на лице и друг проблем който стана известен съвсем наскоро – Оглупяваме ли от интернет? Отговорът на този въпрос е относителен.  Както написах в началото, интернет ни предоставя много по-бърз и свободен достъп до дадена информация и повечето хора приемат  това за даденост, докато в миналото знанията са били строго пазени, и е било истинска привилегия човек да бъде избран да получи достъп до тях. Отговорът е относителен заради самата мотивация на даден човек, да прочете няколко статии, да обсъди някой и друг въпрос с други хора във форумите и в крайна сметка да научи  нещо ново или просто да препише или по-лошо, да отпечата нужния му документ, без дори да си прави труда да седне и да го прочете. При книгите е почти същото. Проблема е в мотивацията. Но като цяло за книгите лично аз мисля че имат бъдеще много по-занапред докато има хора които да пазят романтичната идея за четенето.
В крайна сметка нито една нова машинка не може да замени добрите стари прашни страници. Освен ако обаче  броят на астматиците не се повиши… тогава идеята отпада.

П.С. - Темата е кратка защото ми бе възложено да я напиша под формата на есе по предмета Свят и Личност и не е написана специално за блога.

Илиян Ангелков (Rook)

Няма коментари:

Публикуване на коментар